Prisluhnimo v Operi, 20.11.2017

Orfejev salon SNG Opera in balet Ljubljana

Tajda Krajnc, citre
Bilka Peršič, harfa

Giovanni Girolamo Kapsberger (1580–1651):
Toccata arpeggiata

Jiri Antonin Benda (1722–1795):
Sonatina VI
Sonatina II
Sonatina XVI

Fredrik Schwenk (1960–):
El Primer Tango
El Primer Zamba

Moritz Eggert (1965–):
Country Music

Alojz Srebotnjak (1931–2010):
Preludiji za harfo
Št. 1: Con moto

Felix Godefroid (1818–1897):
Koncertna etida v es- molu op. 193

Gabriel Fauré (1845–1924):
Impromptu, op. 86

Paul Hindemith (1895–1963):
Sonata

Tajda__krajnc

Tajda Krajnc študira citre pri profesorju Georgu Glaslu in klavir pri prof. Sylivi Hewig-Tröscher na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu. Citre se je začela učiti na Glasbeni šoli skladateljev Ipavcev Šentjur. Šolanje je nadaljevala na I. gimnaziji v Celju, srednji glasbeni šoli, kjer je tudi maturirala iz klavirja pri prof. Simoni Moškotevc Guzej. Vzporedno sta jo citre poučevali prof. Irena Anžič in prof. Neli Zidar Kos. Njeno glasbeno pot zaznamujejo mnogi koncerti, recitali in seminarji ter mnoga državna in mednarodna citrarska in pianistična tekmovanja, kjer je prejela več zlatih in srebrnih priznanj ter več posebnih nagrad. Redno sodeluje pri različnih abonmajih, projektih in festivalih. Njeni največji dosežki so: leta 2015 je postala prvonagrajenka na mednarodnem citrarskem tekmovanju Nachwuchsförderpreis I v Münchnu, leta 2017 je na mednarodnem tekmovanju SVIREL v kategoriji brenkal prejela prvo nagrado in se uvrstila med deset najboljših celotnega tekmovanja brenkal in godal, leta 2017 je na mednarodnem tekmovanju v Münchnu v kategoriji odraslih prav tako prejela prvo nagrado in dosegla prvo mesto.

bilka_persic

Bilka Peršič se je rodila leta 1999 v Izoli. Pri petih letih je začela obiskovati Glasbeno šolo v Kopru pri učiteljici Svetlani Lučki Joksić. Za njene dosežke ji je Glasbena šola Koper podelila dva zlata violinska ključa, enega kot samostojni harfistki, drugega pa kot članici kvarteta harf Zlate nitke. Igrala je tudi v Mladinskem super orkestru, katerega dirigentka je bila prof. Jelena Brćarević, ter v Simfoničnem orkestru Glasbene šole Koper in Umetniške gimnazije Koper pod vodstvom prof. Igorja Kureta Corettija, kjer zdaj sodeluje kot dijakinja. V šolskem letu 2014/15 je začela obiskovati Umetniško gimnazijo Koper, kjer pod mentorstvom prof. Anje Gaberc nadaljuje svojo glasbeno pot. V vseh letih izobraževanja si je pridobila veliko izkušenj s tekmovanji, snemanji ter številnimi seminarji pri svetovno uspešnih harfistkah, kot so Patrizia Tassini, Jana Bouskova, Marie Pierre Langlamet, Karen Vaughan idr. V šolskem letu 2014/15 se je udeležila tudi regijskega in državnega tekmovanja TEMSIG, kjer je dosegla dve zlati plaketi in drugo nagrado, ter mednarodnega tekmovanja Svirel, na katerem je prav tako dobila zlato plaketo. V šolskem letu 2015/16 je v sodelovanju z Glasbeno mladino ljubljansko imela recital v Orfejevem salonu SNG Opere in baleta. V šolskem letu 2016/17 je dosegla srebrno plaketo na Mednarodnem tekmovanju DHS in zlato na mednarodnem tekmovanju Svirel. Nastopala je tudi z Obalnim komornim orkestrom pod taktirko umetniškega vodje Patrika Grebla. Višek njene dosedanje glasbene poti je nastop na izboru za tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki 2016. V finalu se je predstavila tudi kot solistka in igrala s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, ki ga je vodil priznani dirigent En Shao.