Dobimo se na Magistratu, 12.11.2018

Pozor, odpri v novem oknu. natisni

Ponedeljek, 12. novembra 2018, ob 19.30
Rdeča dvorana Magistrata

Alenka Bogataj, flavta
Tadej Horvat, klavir
*
Maja Horvat, violina
Craig White, klavir


Spored:

Toru Takemitsu (1930–1996):
Glas za flavto solo

Tilen Slakan (1993):
Leo

Lowell Liebermann (1961):
Sonata za flavto in klavir, op. 23
Lento con rubato
Presto energico

***

Črt Sojar Voglar (1976):
Sonata za violino in klavir
Andantino, pesante
Lento, sognando
Allegro vivace

Claude Debussy (1862–1918), prir. Craig White:
Trije preludiji
Bruyères
La Puerta del Vino
Canope

Karol Szymanowski (1882–1937):
Nokturno in Tarantela, op. 28

alenka_bogataj

Alenka Bogataj je slovenska flavtistka, ki je letos pričela študirati na magistrski ravni na Visoki šoli za glasbo in teater v Münchnu v razredu Phillipa Bouclyja. Na glasbeno pot je stopila na Glasbeni šoli v Žalcu in nadaljevala na umetniškem oddelku 1. gimnazije v Celju, kjer so jo poučevali Nina Baša, Matjaž Debeljak in Matej Zupan. V juliju je z odliko diplomirala na priznani akademiji za glasbo College of Music v Londonu, kjer so jo poučevali Gareth Davies, Katie Bedford, Sue Thomas in Gitte Marcusson. Baročno flavto jo je poučevala Rachel Brown. V času študija je bila štipendist šole, podpirala sta jo tudi Pidem Foundation in Elizabeth Marry Morgan Award. Na različnih tekmovanjih doma in v tujini je segala po najvišjih nagradah. Lani je zmagala na mednarodnem tekmovanju Svirel, leto poprej je prejela prvo nagrado na tekmovanja flavtistov v Varaždinu, prejela je tudi zlate plakete na tekmovanju TEMSIG in mnogo drugih priznanj. V Londonu je igrala z različnimi orkestri in sodelovala s svetovno priznanimi dirigenti, kot so: Haitik, Aškenazy, Jurovski, Brabbinss. V sezoni 2017/18 je opravljala orkestrsko prakso z Orkestrom Angleške naciolnalne opere (ENO). Kot solistka in v majših komornih skupinah redno koncertira po Evropi. Leta 2016 je bila izbrana za solo nastop v dvorani Het Concertgebouw v Amsterdamu, letos pa za rezidenčnega umetnika na festivalu klasične glasbe Arte Solidale v Italiji.

Pianist Tadej Horvat je leta 2005 z odliko diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak ter junija 2007 zaključil specialistični študij v razredu prof. Aleksandra Madžarja v Bernu. Za dosežene študijske uspehe je prejel Škerjančevo in dve Prešernovi nagradi. Je prejemnik zlatih plaket, nagrad ter posebnih priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Kot solist je nastopil s slovenskimi in tujimi orkestri, s katerimi je izvedel različne klavirske koncerte (Mendelssohn, Rachmaninov, Beethoven, Osredkar, Adamič). Na 32. mednarodni konferenci EPTA je izvedel solistični recital v okviru projekta Mednarodni pianissimo. Februarja 2013 je v okviru abonmajskega koncerta Noč klavirjev v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija izvedel Lisztov klavirski koncert. Julija 2014 je na povabilo slovenske ambasade s flavtistom Matejem Grahkom koncertiral v znamenitem Kennedy Centru v Washingtonu. Bil je dirigent Revijskega orkestra Divertimento, s katerim je poustvarjal zabavno in filmsko glasbo ter zanj ustvaril nekaj avtorskih del in priredb. V zadnjih letih sodeluje z uveljavljenimi slovenskimi glasbeniki na najpomembnejših dogodkih in prireditvah po Sloveniji in v tujini. Kot korepetitor prejema na tekmovanjih številne posebne nagrade za zgledno umetniško sodelovanje. Od leta 2016 vodi klavirski seminar v okviru poletne šole Ars Longa Vita Brevis. Zaposlen je kot korepetitor in profesor klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter sodeluje z Akademijo za glasbo Ljubljana kot strokovni sodelavec.

***

maja_horvat

Maja Horvat je glasbeno pot začela s sedmimi leti v Glasbeni šoli Jesenice pri učitelju Bojanu Rističu, nadaljevala pa pri prof. Blanki Piotrovski. V tem času je sodelovala na številnih koncertih in prireditvah doma in v tujini. Maturirala je na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri prof. Volodji Balžalorskem. Od oktobra 2015 nadaljuje študij na Kraljevem glasbenem kolidžu v Londonu (Royal College of Music London) pri prof. Danielu Rowlandu in prof. Leonidu Kerblu. Udeležila se je številnih državnih in mednarodnih tekmovanj in osvojila tudi najvišje nagrade. Njen zadnji uspeh je tretje mesto in posebna nagrada na Mednarodnem glasbenem tekmovanju Karol Szymanowski. Udeležuje se mojstrskih tečajev, kjer sodeluje s priznanimi violinskimi pedagogi, kot so: Saewon Suh, Vasilij Meljnikov, Ivry Gitlis, Anton Martynov, Alina Ibragimova, Igor Ozim, Wonji Kim Ozim, Tatjana Balašova. Kot solistka je nastopila z Orkestrom Slovenske filharmonije in s Komornim orkestrom Slovenske filharmonije, s Komornim orkestrom Mendelssohn, Narodnim simfoničnim orkestrom poljskega radia, Simfoničnim orkestrom KGBL itd. Sodelovala je tudi na različnih festivalih v Sloveniji: na Festivalu Ljubljana, Festivalu Lent v Mariboru, Festivalu Soboški dnevi v Murski Soboti, Festivalu Tartini v Piranu, ter v tujini: Upingham Int. Music Festival Peterborough, Padova, Stift Internacional Music Festival, ChamberJam Dűsseldorf, Trecastagni International Music Festival. Na njeni študijski poti jo podpira Rotary klub Bled in Ustanova Gallus. Je prejemnica štipendije The Big Give Award na Royal College of Music ter prejemnica finančnih sredstev v projektu Mladi upi (Zavarovalnica Triglav). Finančno jo je podprl tudi Rotary klub Zgornji Brnik.

Craig White je leta 2005 diplomral na St Catherine's College v Oxfordu. Podiplomski študij za korepetitorja je nadaljeval na Royal Academy of Music pri prof. Michaelu Dusseku in Diani Ketler. Kot korepetitor je leta 2010 nastopal v Wigmore Hall z oboistom Jamesom Turnbullom, leta 2011 je spremljal sopranistko Eriko Colon na turneji na Japonskem, kot dirigent pa je vodil London Youth Opera orkester v operi Čarobna piščal. Leta 2012 je kot korepetitor prejel nagrado na stoletnem Kathleen Ferrier Awards, za korepetiranje pa je prejel tudi številne druge nagrade na tekmovanjih, kot so: Thelma King Awards, Great Elm Vocal Awards in AESS Finals. Leta 2013/14 je sodeloval s čelistoma Hansom Nygaardom in Hélène Dautry, pojavil se je na festivalu Britten Days v Kölnu in igral na Kronberg Academy and Aix-en-Provence Académie, kjer je sodeloval z umetniki, kot so: Dame Kiri te Kanawa, Waltraud Meier in Donald Weielrstein. Leta 2015 je z rusko violinistko Adelijo Mislovo imel turnejo po Združenem kraljestvu, pojavil se je na odru s sopranistko Eleanor Dennis na televizijskem programu The Joy of Mozart in igral na Radiu 3 z violinistko Aisho Syed. Redno sodeluje z razredom Garyja Hoffmana v Bruslju in korepetira na mojstrskih tečajih Schiermonnikoog Kamermuziek, vsako leto pa igra na Holland Music Sessions. Priljubljeni korepetitior inštrumetalistov in pevcev je leto 2015 preživel v Berlinu, kjer je deloval na Visoki šoli za glasbo in ples v Kölnu. Od septembra 2016 je kot korepetitor zaposlen na Royal College of Music v Londonu.