Dobimo se na Magistratu, 11.2.2019

Pozor, odpri v novem oknu. natisni

Ponedeljek, 11. februarja 2019, ob 19.30
Rdeča dvorana Magistrata

Sara Čano, violončelo
Jelena Boljubaš, klavir
*
Rok Zaletel Černoš, violina
Beata Ilona Barcza, klavir


Spored:

Frédéric Chopin (1810–1849), prir. Gregor Pjatigorski:
Nokturno št. 20 v cis-molu

Johannes Brahms (1833–1897):
Sonata za klavir in violončelo št. 2 v F-Duru, op. 99
Allegro vivace
Adagio affettuoso
Allegro passionato
Allegro molto

*

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791):
Violinska sonata št. 18 v G-duru, KV 301/293a
Allegro con spirito
Allegro

Henryk Wieniawski (1835–1880):
Variacije na originalno temo, op. 15

sara_cano

Osemnajstletna Sara Čano se je violončelo začela učiti pri svoji mami, zdaj končuje šolanje na KGBL. Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih pri Thorleifu Thedeenu, Clemensu Hagenu, Denisu Šapovalovu, Draganu Djordjeviću, Jensu Peteru Maintzu in Claudiu Bohorquezu. Je prejemnica najvišjih nagrad in priznanj na številnih mednarodnih tekmovanjih: Dotzauer v Dresdnu, Janigro v Poreču, Heranovo na Češkem, Popper na Madžarskem, v Lieznu (Avstrija), MiN v Narviku (Norveška). V Astani (Kazahstan) je v finalu prestižnega tekmovanja Čajkovski za mlade glasbenike izvedla Lalojev Koncert za čelo in orkester, s spremljavo Evroazijskega simfoničnega orkestra, in si prislužila naziv lavreat tekmovanja Čajkovski – kot prva predstavnica Slovenije v zgodovini tega tekmovanja. Na 44. državnem tekmovanju TEMSIG je osvojila prvo nagrado in vseh sto točk. Je dobitnica Škerjančeve nagrade in je bila izbrana kot mladi up Zavarovalnice Triglav. Na 2. mednarodnem festivalu Čajkovski za mlade glasbenike je nastopila na štirih koncertih v Moskvi in Sankt Peterburgu v imenitnih dvoranah Moskovskega konservatorija in Državne kapele v Sankt Peterburgu. Nastopila je kot solistka z Elgarjevim koncertom s Predsedniškim simfoničnim orkestrom Rusije v Kremlju. V eni od zadnjih kritik je bilo napisano: “ ... Sara Čano ... kaže visoko tehnično stopnjo interpretacije in sposobnost glasbenega in smiselnega oblikovanja tonskih celot v stilsko raznolikih izvedbah“ (Klasika.hr o recitalu na 25. memorialu F. Krežma). V letu 2019 bo izvedla solistični recital na Norveškem.

Pianistka Jelena Boljubaš je leta 1995 diplomirala na Državnem konservatoriju v Kijevu, kjer je nato delovala v tamkajšnji državni operi. Od leta 1997 deluje v Sloveniji, sprva kot korepetitorka v Operi SNG Maribor in od leta 1999 v SNG Opera Ljubljana. Od leta 2016 je bila zaposlena kot korepetitorka na KGB Ljubljana, sedaj je profesorica klavirja na Glasbeni šoli Ljubljana Moste - Polje. Sodelovala je pri pripravah številnih opernih projektov. Koncertirala je med drugim s Slovensko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom RTV SLO, z zborom Consortium Musicum, Akademskim pevskim zborom Tone Tomšič ter s pevci, kot so: Ana Pusar Jerič, Juan Vasle, Marko Kobal, Slavko Savinšek, Marcos Fink idr. Redno poustvarja samospevno literaturo; leta 2005 je z Markom Kobalom posnela zgoščenko s slovenskimi samospevi.

*

rok_zaletel_cernos_1

Rok Zaletel Černoš, rojen leta 1998 v Ljubljani, se je začel učiti violino s šestimi leti. Sedaj končuje diplomo na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu red. prof. Vasilija Meljnikova in na Univerzi za glasbo na Dunaju v razredu Antona Sorokowa. Nekateri njegovi dosežki so: prva In absolutna zmaga na mednarodnem tekmovanju Mladi virtuozi Zagreb, prva nagrada na državnem tekmovanju TEMSIG, druga nagrada na mednarodnem tekmovanju Rudolf Matz v Čakovcu, prva nagrada na mednarodnem tekmovanju v Nišu, prva nagrada in absolutna zmaga na tekmovanju Ars nova v Trstu. Rok je v letu 2018 solistično nastopil s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor, z njim je igral Čajkovskega koncert za violino in orkester v dvoranah Slovenske flharmonije in mariborske opere. Uspešno je opravil avdicijo za Mladinski orkester Gustava Mahlerja, s katerim je šel na turnejo po najpomembnejših evropskih dvoranah (Musikverein Dunaj, Elbphilharmonie Hamburg, Alte Oper Frankfurt, Luxemburg Philharmonic, Wrocław NFM, Dresden Semperoper, Madrid Auditorio, Lisbon Fundacao Calouste, Alicante Palacia de la Música in drugod). Za izvedbo Mendelssohnovega Violinskega koncerta v e-molu s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana je prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Njegovi koncerti in intervjuji so bili večkrat predvajani na RTV Slovenija. Rok je štipendist Mestne občine Ljubljana.

Pianistka Beata Ilona Barcza je svojo glasbeno pot začela v Fertődu na Glasbeni šoli Josepha Haydna na Madžarskem. Študij je nadaljevala na Univerzi v Pécsu na Akademiji za glasbo in vizualno umetnost, kjer je leta 2012 diplomirala kot pianistka, leta 2013 pa tudi kot profesorica klavirja. Študij je nato nadaljevala kot doktorska študentka. Je prejemnica številnih prvih nagrad. Kot pianistka in korepetitorka sodeluje na mnogih festivalih in mednarodnih tekmovanjih (Europa Cantant Festival, Orkesterkamp Bovec, Svirel) ter mojstrskih tečajih. Udeležila se je mojstrskih tečajev Daliborja Miklavčiča, Konstantina Bogina, Zoltána Kocsisa, kot korepetitorka pa je poleti 2016 sodelovala na mojstrskem tečaju petja s Pio Brodnik. V letu 2015 je prejela štipendijo za študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani in en semester obiskovala razred Jasminke Stančul, istega leta pa uspešno nastopala s čelistom Jako Stadlerjem in pianistom Miho Haasom. Nastopala je tudi z drugimi slovenskimi glasbeniki: s Tiborjem Kerekešem, z Rokom Zgoncem, Žigo Brankom, Matejem Grahkom. Redno nastopa z odlično sopranistko Marianno Váradi na recitalih v Narodnem gledališču Pécs. Beato zanimajo tudi glasbila s tipkami zgodnjih glasbenih obdobij. Na Madžarskem se je dodatno izobraževala v igranju čembala, na povabilo Malcolma Bilsona pa se je v Ithaci (ZDA) udeležila mojstrskega tečaja fortepiana. Zdaj dela kot korepetitorka na AG v Ljubljani.