DOBIMO SE

Dobimo se, 25.10.2023

Mile Đurđević, harmonika
*
Živa Bohinc, violina
Beata Ilona Barcza, klavir


Spored:

Benjamin de Murashkin (1981):
Glides by below (Zdrsi od spodaj)

Johann Sebastian Bach (1685–1750):
Preludij in fuga v cis-molu (WTK 1), BWV 849

Jesús Torres (1965):
Cadencias

Mojmir Sepe (1930–2020), prir. duo Fortimile:
Brez besed

Gostja: Tjaša Forte, flavta 


*

Matija Bravničar (1897–1977): 
Fantazija za violino in klavir

Johannes Brahms (1833–1897): 
Sonata za violino št. 1 v G-duru, op. 78, »Regensonate«
(»Deževna sonata«)
Vivace ma non troppo
Adagio
Allegro molto moderato

Mile Đurđević je študent 2. letnika magistrskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu red. prof. Boruta Zagoranskega. Leta 2022 je diplomiral na dodiplomskem študiju harmonike v Ljubljani. Preteklo študijsko leto je opravil Erasmus izmenjavo na Conservatorio di musica v Trstu. Prihaja iz glasbene družine iz vasi Osipaonica pri Smederevu  v Srbiji, kjer je končal srednjo glasbeno šolo. V dosedanjem glasbenem izobraževanju je dosegel že več kot 50 nagrad. V zadnjem obdobju so njegovi odmevnejši uspehi: na letošnjem državnem tekmovanju TEMSIG je prejel zlato plaketo in priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja, na Mednarodnem srečanju v Puli je v kategoriji koncertistov prejel prvo nagrado. Z maksimalnimi točkami je v Italiji zmagal na tekmovanju harmonikarjev v Malborghettu in tekmovanju Concorso talento v Colloredo di Monte Albano (2022/23). Na 49. Akkordeonwettbewerb-u v Klingenthalu v Nemčiji je dosegel 4. mesto, na 71. Coupe mondiale akordeonistov v Kaunasu v Latviji 12. mesto (2018/19). V Srbiji je zmagal na Beograjskem festivalu harmonike, na Državnem tekmovanju glasbenih šol in na Tekmovanju glasbenih talentov (2016/17). Je prejemnik Dositejeve nagrade za mlade talente R. Srbije in svetosavske nagrade za ustvarjalnost mladih mesta Smedereva. Aktivno nastopa kot solist in komorni glasbenik. S flavtistko Tjašo Forte je v duu Fortimile igral na otvoritvi razstave o Almi Karlin v Haus am Dom v Frankfurtu. Z ansamblom Slovenskega komornega glasbenega gledališča je izvajal tri sodobne slovenske komorne opere: Hiša usmiljenja, Deklica z vžigalicami in Veveriček posebne sorte (2021/22). Nastopal je v ciklih in na odrih Festivala Ljubljana, Glasbene mladine Slovenije, Glasbene mladine ljubljanske, Orgelskem ciklusu France Goršič, Mali galeriji Banke Slovenije, Mestne knjižnice Ljubljana, Slovenske filharmonije, Cankarjega doma, Rotary cluba Carniola in Tedna Univerze v Ljubljani. Nastopil je v Predsedniški palači Republike Slovenije v Ljubljani (2022) in na koncertu ob proslavi Svetovnega dneva glasbe v kulturnem centru v Parizu (2019).

*

Živa Bohinc je študentka violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Volodje Balžalorskega. Svoje glasbeno izobraževanje je začela v Glasbeni šoli Škofja Loka, šolanje pa nato nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri prof. Tatjani Špragar. V tretjem letniku srednje šole se je vzporedno vpisala na privatni konservatorij Schola Cantorum v Parizu, v razred prof. Violete Smailović-Huart. Preko festivala Music On The String je solistično nastopala v Parizu, Cannesu, Les Orresu, Ljubljani, Rogaški Slatini in Nici. Uspešno se udeležuje mednarodnih tekmovanj, kot sta Temsig in Svirel. Dvakrat je bila prejemnica štipendije Universite d’Ete Lions de la Musique France in enkrat The Josef Gingold chamber music festival of Miami, ki se ga je udeležila poleti 2021. Redno se udeležuje seminarjev in poletnih šol, tako v Sloveniji kot v tujini, pri priznanih profesorjih, kot so: Stefan Milenković, Gil Shaham, Wonji Kim Ozim, Violeta Smailovič Huart, Nadeža Tokareva, Yuriy Bekker, Andrés Cárdenes, Gary Levinson, Dan Zhu.

Beata Ilona Barcza je pianistka in komorna glasbenica iz Madžarske. Magisterij je zaključila na Univerzi v Pécsu na Akademiji za glasbo in vizualno umetnost (2013). Med šolanjem se je udeležila mnogih tekmovanj, na katerih je osvojila številne prve nagrade. Kot pianistka je redno nastopala na recitalih v Narodnem gledališču Pécs, skupaj z odlično sopranistko Marianno Váradi. Beato zanimajo tudi glasbila s tipkami, tipična za staro glasbo. Na Madžarskem se je tri leta dodatno izobraževala v igranju čembala. Na povabilo Malcolma Bilsona se je v Ithaci (ZDA) udeležila njegovega mojstrskega tečaja fortepiana, v Ljubljani pa mojstrskega tečaja za “pedalflügel” Daliborja Miklavčiča. Leta 2015 se je preselila v prestolnico, potem ko je prejela štipendijo za študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Jasminke Stančul. Kot pianistka je sodelovala na mojstrskih tečajih Vasilija Meljnikova (violina), Žige Branka (violina), Roka Zgonca (violina), Lane Trotovšek (violina), Jake Stadlerja (violončelo), Edite Garčević Koželj (petje), Pie Brodnik (petje), Marianne Váradi (petje) in Andreja Zupana (klarinet). Barcza rada sodeluje tudi s pevci – v Cankarjevem domu je bila članica komornega orkestra za predstave Snežne kraljice (Mathew King). V Slovenski filharmoniji je že večkrat nastopila v različnih sodobnih glasbenih projektih. Kot solistka je v spremstvu orkestra igrala na Madžarskem in v Italiji. V komornih zasedbah je koncertirala po Sloveniji, Avstriji, Švici, Hrvaški in Srbiji. Trenutno dela kot korepetitorka violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani.


Prihajajoči koncerti

| | APR 22 PON

Glasbena ulica, 22.4.2024

Eva Majcen, kljunasta flavta · Duo Luna 19:30, Velika dvorana KGBL OE Glasbena šola (Vegova ulica 7, Ljubljana)
| | MAJ 8 SRE

Mladi mladim, 8.5.2024

Leonard Razboršek, violončelo · Lan Meden, saksofon 19:30, Kosovelova dvorana Cankarjevega doma
| | MAJ 17 PET

34. LETNI KONCERT

Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana 19:30, Velika dvorana KGBL OE Glasbena šola (Vegova ulica 7, Ljubljana)

Na sporedu


| | OKT 25 SRE
25. oktober 2023 19:30 Rdeča dvorana Magistrata

Povej naprej