GLASBENA ULICA

Glasbena ulica, 13.3.2023

Neja Anderle, saksofon
Neža Bregar, klavir
*
Kvinetet Astra
Jelena Pejić, violina
Neža Nahtigal, violina
Maja Zupin, viola
Tara Korica, violončelo
Rebeka Dobravec, klavir


Spored:

Fuminori Tanada (1961): 
Mysterious Morning III (Skrivnostno jutro III)

Claude Debussy (1862–1918), prir. Vincent David: 
Rapsodija za saksofon in klavir

Jacques Ibert (1890–1962): 
Concertino da camera za saksofon in klavir
Allegro con moto
Larghetto – Animato molto

*

Edward Elgar (1857–1934): 
Klavirski kvintet v a-molu, op. 84
Moderato – Allegro
Adagio
Andante – Allegro

Neja Anderle se je rodila leta 2003. Glasbeno izobraževanje je pričela z desetimi leti v Glasbeni šoli Radovljica pri  Roku Felicjanu. V tem času je prejela šest zlatih plaket, tri prve nagrade in dvakrat absolutno število točk. Septembra 2018 je šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri profesorju Levu Pupisu. V času srednješolskega izobraževanja je prejela tri zlate plakete in dve prvi nagradi, poleg tega je na državnem tekmovanju Temsig 2019 prejela nagrado za absolutno število točk, leta 2022 pa nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki leta 2020 je bila uvrščena med osem finalistov. Je prejemnica Škerjančeve nagrade in finančnih sredstev razpisa Mladi upi. V juniju  2021 je v okviru Glasbene mladine ljubljanske posnela recital v Slovenski filharmoniji. Redno se udeležuje mojstrskih delavnic pri svetovno znanih profesorjih saksofona. Marca 2022 je opravila sprejemne preizkuse na Kraljevem konservatoriju v Bruslju, kjer od septembra 2022 nadaljuje izobraževanje pri svetovno znanem saksofonistu, profesorju in skladatelju Vincentu Davidu.

Neža Bregar, rojena leta 1992 v Ljubljani, je pričela igrati klavir pri šestih letih. Leta 2017 je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Hinka Haasa. Zaposlena je kot korepetitorka na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, ob tem je leta 2020 v Gradcu zaključila drugi magistrski študij iz klavirskega dua. Od leta 2011 je v Klavirskem duu Scaramouche s pianistko Nadjo Rus prejemnica številnih nagrad na mnogih mednarodnih tekmovanjih. Poleg tega je tudi prejemnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo v Ljubljani. V klavirskem duu je z Orkestrom Opere SNG Maribor izvedla Koncert za dva klavirja in orkester F. Poulenca, z orkestrom EUYO pod taktirko Vasilija Petrenka pa je izvedla Koncert za dva klavirja in orkester W. A. Mozarta. Za seboj ima številne komorne koncerte. Svoje znanje je izpopolnjevala pri več slovenskih in tujih profesorjih.

*

Kvintet Astra sestavlja pet mladih glasbenic, ki študirajo na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Skupno ustvarjanje so z željo po novih izzivih začele v sezoni 2021/22. Zasedbo tvorijo violinistki Jelena Pejić in Neža Nahtigal, violistka Maja Zupin, violončelistka Tara Korica ter pianistka Rebeka Dobravec. V lanski sezoni so nastopile v Glasbenem dvorcu pri Mlinu. Njihova prizadevanja podpirajo tudi profesorji, pri katerih se izpopolnjujejo: Nejc Mikolič, Janez Podlesek ter Miloš Mlejnik. 

Izvedle bodo Klavirski kvintet angleškega skladatelja Edwarda Elgarja, ki je skladbo napisal pri 61. letih. Skladba presega standardne okvire komorne glasbe tako po razširjeni formalni zasnovi in dolgi minutaži kot po velikem, skoraj orkestralnem zvoku, ki ga skladatelj želi od izvajalcev. Angleži so z Elgarjevimi uspehom v poznem 19. stoletju po več stoletjih ponovno dobili mednarodno priznanega skladatelja. Znan je predvsem po svojih velikih orkestralnih delih (Variacije Enigma, Pomp and Circumstances), v kasnejših letih pa je nov navdih našel v skladanju komorne glasbe. Njegov Kvintet v a-molu je publika dobro sprejela, vendar je trajalo nekaj desetletij, da se je uveljavil na koncertnih odrih. V zadnjih letih pa ga lahko slišimo vedno pogosteje.


Prihajajoči koncerti

| | SEP 1 PET

Draga srednješolka / srednješolec,

Mešani mladinski pevski zbor Veter 16:00, Krekov trg 2, Šentjakobsko gledališče, 2. nadstropje levo, vhod pri predoru
| | OKT 9 PON

Glasbena ulica, 9.10.2023

19:00, Velika dvorana KGBL OE Glasbena šola (Vegova ulica 7, Ljubljana)
| | OKT 18 SRE

Mladi mladim, 18.10.2023

19:30, Kosovelova dvorana Cankarjevega doma
| | OKT 24 TOR

Zvoki mladih, 24.10.2023

19:30, Rdeča dvorana Magistrata
| | OKT 25 SRE

Dobimo se, 25.10.2023

19:30, Rdeča dvorana Magistrata

Na sporedu


| | MAR 13 PON
13. marec 2023 19:00 Velika dvorana KGBL (Vegova ulica 7, Ljubljana)
Vstop prost.

Povej naprej