GLASBENA ULICA

Glasbena ulica, 9.10.2023

Neža Nahtigal, violina 
Arijan Mačak, saksofon
Sae Lee, klavir


Spored:

Claude Debussy (1862–1918): 
Sonata za violino in klavir v g-molu
Allegro vivo 
Intermède: fantasque et léger
Finale: très animé

Ernest Chausson (1855–1899), prir. Paul Klengel: 
Poème (Pesem), op. 25

*

Nina Šenk (1982): 
Impetus

Jean-Denis Michat (1971): 
5 visions amoureuses (5 vizij ljubezni)

Gregory Wanamaker (1968): 
Of light and shadows (O svetlobi in sencah)
II. Flickering beams, perpetual wind

Neža Nahtigal, rojena v Ljubljani, se je začela učiti violino v Glasbeni šoli Frana Gerbiča Cerknica. Osnovno glasbeno šolo je končala pod mentorstvom učiteljice Mojce Brank in leta 2014 s prvim mestom naredila sprejemne izpite na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kamor se zaradi odločitve za šolanje na Škofijski gimnaziji Vipava ni vpisala. Leta 2018 je uspešno opravila sprejemne izpite na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter pričela študirati violino pri prof. Branku.  Redno se udeležuje poletnih seminarjev za violino (O. Martinova, S. Krstić, Ž. Brank, A. Morgoulets, B. Angelova, H. Hurwitz, V. Baržalorsky). Leta 2018 je na državnem tekmovanju TEMSIG dosegla srebrno plaketo. Je članica simfoničnega, komornega, godalnega, baročnega in študentskega orkestra UL ter različnih stalnih in projektnih komornih skupin (Kvintet Astra, Simfonični in komorni orkester Cantabile, Grex Simphoniacorum, Ansambel Camerata Academica Ljubljana), s katerimi nastopa v Sloveniji in v tujini. Junija 2021 in januarja 2023 je nastopila z Orkestrom Cantabile kot solistka. Novembra 2021 je s pianistko Beato Barcza studijsko posnela sonato Cesarja Francka. Februarja 2022 je uspešno opravila avdicijo za substituta v Orkestru Slovenske filharmonije. Januarja 2023 je nastopila v sklopu cikla Solo e da Camera, koncert je bil tudi radijsko sneman. Je članica Klavirskega tria TRN, ki je aktiven v Sloveniji in tujini (koncert v Bruslju - september 2021, mojstrski tečaj na Dunaju pri prof. Jean-Bernardu Pommieru in prof. Olgi Martinovi - februar 2022, koncert na italijanskem festivalu Nei Suoni Dei Luoghi). Maja 2021 je s Klavirskim triom TRN na mednarodnem tekmovanju OPUS 2021 prejela tretjo nagrado, marca 2023 je na mednarodnem finskem tekmovanju Ilmari Hannikainem Piano Chamer Music Competition trio prišel v polfinale. Leta 2021 je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomirala v razredu prof. Žiga Branka, trenutno pa obiskuje drugi letnik magistrskega študija pri prof. Janezu Podlesku.

Arijan Mačak je mladi saksofonist, ki je svoje glasbeno izobraževanje začel na Glasbeni šoli Matije Petra Katančića v Valpovu in ga nadaljeval na Srednji glasbeni šoli Frana Kuhača v Osijeku (Hrvaška) pod mentorstvom profesorja Mirka Hrženjaka. Trenutno je študent 2. letnika magisterija na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Miha Rogine. Tekom šolanja je sodeloval na mnogih glasbenih tekmovanjih, kot so Aeolus v Düsseldorfu, Saxgo  v Novi Gorici, TEMSIG in Papandopulo, kjer je dosegal visoke rezultate. Leta 2022 je na tekmovanju TEMSIG osvojil prvo nagrado in zlato plaketo v najvišji kategoriji. Kot solist se je predstavil na koncertih s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije v ciklu koncertov Sozvočje svetov in z Orkestrom Slovenske filharmonije. Kot član različnih komornih zasedb in orkestrov je nastopal po Sloveniji in tujini ter se predstavil na koncertih v organizaciji Festivala Ljubljana, Akademije za glasbo, Glasbene mladine ljubljanske ter na Bienalu v Kopru. Junija 2022 je imel solistični recital na Festivalu Lent (Maribor), marca 2023 pa na Festivalu Ljubljana. Redno se udeležuje tudi mojstrskih tečajev in seminarjev pri uglednih profesorjih, kot so Vincent David, Claude Delangle, Jean-Denis Michat, Simon Diricq idr.

"Sae Lee (Japonska) je ena najbolj iskanih kolaborativnih pianistk svoje generacije. Njena sposobnost subtilne interakcije z glasbeniki, izjemno obvladovanje instrumenta in vrhunski umetniški nivo začarata občinstvo" (časopis Mainichi).
Pianistka Sae Lee je po študiju na Šoli za glasbo Toho Gakuen v Tokiu z odliko diplomirala iz klavirja in komorne glasbe na Pariškem glasbenem konservatoriju pri Michelu Beroffu in Ericu Le Sageu. Nastopila je na odrih pomembnih festivalov in dogodkov: na Klavirskem festivalu Enghien (Francija), na mednarodni konferenci Nevada-Semipalatinsk pod pokroviteljstvom kazahstanske vlade in UNESCA ter v televizijskem programu japonske nacionalne televizije NHK Classic Club. Kot solistka je koncertirala s Sofijsko in Plevensko filharmonijo, z Orkestrom Musica Collegia mesta Kojima, s Filharmoničnim orkestrom Kansai, z Orkestrom Opus sinfonia iz Osake in Orkestrom Slovenske filharmonije, s katerim je izvedla Simfonijo Turangalîla O. Messiaena. Umetniško sodeluje z baletnimi plesalci svetovnega slovesa, kot so Aurélie Dupont (direktorica in prva balerina Baleta Pariške nacionalne opere), Kevin O’Hare (direktor londonskega Kraljevega baleta) in Rachel Beaujean (umetniška direktorica Nizozemskega nacionalnega baleta). Je prvonagrajenka več tekmovanj, med njimi mednarodnih klavirskih tekmovanj Città di Padova in Albert Roussel ter tekmovanj komorne glasbe Fnapec v Franciji, Carlo Soliva v Italiji in Cidade de Alcobaça na Portugalskem. Za seboj ima solistične recitale in sodelovanja z orkestri ter komornimi zasedbami po Evropi in na Japonskem. Zaposlena je na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.


Prihajajoči koncerti


Na sporeduPovej naprej