GLASBENI SAMOVAR

GLASBENI SAMOVAR, 23.1.2020

Rezervacija sedišča.

Vida Kregar, saksofon
Neža Koželj, klavir
*
Zala Eva Kocijančič, violina
Beata Ilona Barcza, klavir

V dvorani je omejeno število sedežev. Za rezervacijo pokličite:
Glasbena mladina ljubljanska, od ponedeljka do petka
od 9.00 do 18.00: 041/730-430
od 9.00 do 14.00: 01/426-84-71
e-pošta: gml.drustvo@siol.net

Potrdilo o rezervaciji sedišča bo na voljo na dan koncerta od 19.00 dalje v Ruskem centru znanosti in kulture. Rezervacija poteče ob 19.25.

Spored:

André Waignein (1942–2015):
Dva stavka za altovski saksofon in klavir
Complainte
Caprice

Paul Bonneau (1918–1995): 
Capriccio v obliki valčka za saksofon solo

Tomaž Habe (1947): 
Ciconia ciconia (Bela štorklja) za altovski saksofon, marimbo in kontrabas

gosta:  
Gašper Šemrov, tolkala (dijak 2. letnika KGBL, prof. Simon Klavžar)
Urban Čefarin, kontrabas (dijak 4. letnika KGBL, mentor prof. Janez Avšič) 

      * krstna izvedba 

Robert Muczynski (1929–2010): 
Sonata za altovski saksofon in klavir, op. 29

*

Ernest Chausson (1855–1899), prir. Johannes Umbreit: 
Poème (Pesnitev), op. 25

Sergej Rahmaninov (1873–1943): 
Vokaliza, op. 34, št. 14

Maurice Ravel (1875–1937): 
Tzigane (Ciganka)

Vida Kregar je svojo glasbeno pot začela v Glasbeni šoli Ljubljana Moste - Polje z igranjem kljunaste flavte pri profesorici saksofona Betki Bizjak Kotnik. Prve lekcije na saksofonu je imela pri prof. Mladenu Jakšiču, kasneje pa na GŠ KGB Ljubljana pri prof. Jovani Joki. Po vrnitvi učiteljice Betke je glasbeno šolanje nadaljevala pri njej. V tem času je osvojila kar nekaj nagrad: kot solistka in komorna glasbenica se je zelo uspešno udejstvovala na državnih tekmovanjih TEMSIG, Emona in Svirel. Kot solistka je osvojila prve nagrade in prva mesta v svoji kategoriji na mednarodnih tekmovanjih v Fažani (Saxistra 2014), Woodwind & Brass (Varaždin 2015) in Davorin Jenko (Beograd 2016). Šolanje je nadaljevala na umetniški gimnaziji Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Betke Bizjak Kotnik, od šolskega leta 2018/19 dalje pa pri prof. Janu Gričarju. Leta 2019 je zmagala v kategoriji II. b na tekmovanju TEMSIG. Redno se udeležuje mojstrskih tečajev in delavnic (Emona, Podsreda, Balatonsax, Saksistra, Zreče) pri priznanih domačih in tujih predavateljih.

Neža Koželj, rojena l. 1992 v Ljubljani, je začela igrati klavir pri šestih letih. Leta 2017 je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Hinka Haasa. Zaposlena je kot korepetitorka na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, ob tem pa zaključuje drugi magistrski študij iz klavirskega dua v Gradcu. Leta 2011 je s pianistko Nadjo Rus ustanovila Duo Scaramouche, kot članica le-tega je dobitnica nagrad na mnogih mednarodnih tekmovanjih. Je prejemnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo v Ljubljani. V klavirskem duu je z orkestrom mariborske opere izvedla koncert F. Poulenca za dva klavirja in orkester, z orkestrom EUYO pod taktirko Vasilija Petrenka pa koncert W. A. Mozarta za dva klavirja in orkester. Za seboj ima številne komorne koncerte. Svoje znanje je izpopolnjevala pri več slovenskih in tujih profesorjih.

*

Zala Eva Kocijančič (rojena 1999) je svojo glasbeno pot začela v glasbeni šoli GA Tartini pri prof. Maji Repše, nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri prof. Vasiliju Meljnikovu, pri katerem tudi zdaj študira  na ljubljanski akademiji za glasbo. Od leta 2019 je prejemnica štipendije Mestne občine Ljubljana. V času svojega glasbenega izobraževanja je sodelovala na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih ter prejela številna priznanja in nagrade.  V letu 2018 je na državnem tekmovanju TEMSIG osvojila zlato plaketo, v februarju 2019 pa je dosegla prvo mesto in dobila prvo nagrado in na mednarodnem tekmovanju Mladi virtuozi v Zagrebu. Svoje znanje redno izpopolnjuje na seminarjih pri priznanih profesorjih, kot so: Evgenia Tchugayeva, Galina Turčaninova, Sergej Kravtchenko, Leonid Sorokow, Violeta Huart.
 
Beata Ilona Barcza (Madžarska) je svojo glasbeno pot začela z lekcijami klavirja v Fertődu na Glasbeni šoli Josepha Haydna. Študij je nadaljevala na Univerzi v Pécsu na Akademiji za glasbo in vizualno umetnost, kjer je leta 2012 diplomirala kot pianistka, leta 2013 pa tudi kot profesorica klavirja. Študij je nadaljevala kot doktorska študentka. Večkrat je sodelovala na različnih tekmovanjih, kjer je osvojila pohvalno število prvih nagrad. Kot pianistka in korepetitorka sodeluje na mnogih festivalih in mednarodnih tekmovanjih (Europa Cantant Festival, Orkesterkamp Bovec, Svirél) ter mojstrskih tečajih. Udeležila se je mojstrskega tečaja Daliborja Miklavčiča v Ljubljani, Konstantina Bogine, Zoltána Kocsisa in številnih drugih, kot korepetitorka pa je poleti 2016 sodelovala na mojstrskem tečaju petja s Pio Brodnik. Leta 2015 je prejela štipendijo za študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani in en semester obiskovala razred Jasminke Stančul, istega leta je tudi uspešno nastopala z violončelistom Jako Stadlerjem in pianistom Miho Haasom. Sodelovala in nastopala je že z mnogimi slovenskimi glasbeniki, na primer s Tiborjem Kerekešem, z Rokom Zgoncem, Žigo Brankom, Matejem Grahkom in drugimi. Kot pianistka redno nastopa na recitalih v Narodnem gledališču Pécs z odlično sopranistko Marianno Váradi. Beato zanimajo tudi glasbila s tipkami, ki so tipična za zgodnjo glasbo. Na Madžarskem se je tri leta dodatno izobraževala v igranju na čembalo, na povabilo Malcolma Bilsona pa se je v Ithaci (ZDA) udeležila tudi mojstrskega tečaja fortepiana. Trenutno dela kot korepetitorka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.


Prihajajoči koncerti

| | SEP 23 SRE

MATI NARAVA

Orkester Slovenske filharmonije 09:30, Gallusova dvorana Cankarjevega doma
| | SEP 23 SRE

MATI NARAVA

Orkester Slovenske filharmonije 11:30, Gallusova dvorana Cankarjevega doma
| | JAN 26 TOR

ETNO

Big Band RTV Slovenija 11:00, Linhartova dvorana Cankarjevega doma
| | JAN 26 TOR

ETNO

Big Band RTV Slovenija 17:00, Linhartova dvorana Cankarjevega doma
| | JAN 27 SRE

LATINO

Big Band RTV Slovenija 11:00, Linhartova dvorana Cankarjevega doma

Na sporedu


| | JAN 23 ČET
23. januar 2020 19:30 Ruski center znanosti in kulture

Povej naprej