MLADI MLADIM Z ORKESTROM SLOVENSKE FILHARMONIJE

MATI NARAVA

Namenjeno študentom, srednješolcem in osnovnošolcem od (6.) 7. razreda dalje.

Foto: Goran Antlej

Orkester Slovenske filharmonije
Dirigentka: Mojca Lavrenčič

Solistki:
Meta Fajdiga, klavir
Tjaša Fajdiga, vokal
Povezovalec: Tadej Pišek, igralec

Ludwig van Beethoven (1770–1827):
Simfonija št. 6 v F-duru, op. 68, »Pastoralna«
I. Allegro ma non tropo

Bedřich Smetana (1824–1884):
Vltava, simfonična pesnitev

Johann Strauss ml. (1825–1899):
Unter Donner und Blitz (Grom in strela), op. 324

Franz Liszt (1811–1886):
Totentanz (Ples smrti) za klavir in orkester, S. 126

Edward Elgar (1857–1934):
Salut d'amour (Pozdrav ljubezni), op. 12

Mojmir Sepe (1930), prir. Tilen Slakan:
Zemlja pleše

»Naš modri planet je najbolj čudovito možno naravno okolje. Njegovo življenje je naše življenje, njegova prihodnost je naša prihodnost.« (Dalajama)

Narava, ki je polna čudes in lepot in kjer se stvari nenehno rojevajo in minevajo, danes glasno opozarja nase. Problematika ekologije in novonastajajočih obolenj je skrb vzbujajoča. Čisti potoki, v katerih so se igrali naši predniki, niso več vir pitne vode, zemlja je zastrupljena, zrak onesnažen. Pomembno se je zavedati teh dobrin, zanje skrbeti in biti hvaležen. Najsi si znanost še tako prizadeva poznati vse mehanizme Zemlje in njenih bitij ter jo poskuša ''nadmodrovati'', pa je umetnost tista, ki se zna veliko bolj približati njenemu bistvu. Umetnikovo srce se venomer pusti očarati lepotam narave. In kako je narava navdihovala skladatelje, bomo lahko prisluhnili na koncertu Mati narava. S skladbami se bomo dotaknili štirih glavnih elementov: vode, zraka, zemlje in ognja. Tem se pridruži še peti element – človek. Človek, ki se mora vsak dan znova odločiti za ljubeče sobivanje z naravo. Z izvedbo 1. stavka Pastoralne simfonije se bomo poklonili tudi Ludwigu van Beethovnu, ki je bil na poseben način povezan z Ljubljano. Veliki nemški skladatelj, katerega 250. obletnico rojstva smo obeleževali lani, je ob imenovanju za častnega člana Slovenske filharmonije le-tej v zahvalo poslal prepis Pastoralne simfonije, ki ga hrani Narodna in univerzitetna knjižnica.

Mojca Lavrenčič

Telefonska rezervacija vstopnic in naročilnica, poslana do 30. 9. 2021, vam zagotavljata nakup vstopnic po objavljeni ceni. Pridržujemo si pravico do spremembe sporedov, terminov in cene vstopnic.

| | SEP 28 TOR

USPAVANKE POLETJU

Slovenski godalni sekstet · Kristian Koželj 20:00, Muzej Marijana Miklavca na Štolfetovi domačiji v Sežani
| | SEP 29 SRE