JESENSKE SERENADE

SIN-HAR-MONO

Nejc Grm, harmonika

Koncert z besedo povezuje Dejan Pevčević.
Besedila je izbral Dejan Pevčević.


Spored:
 
György Ligeti (1923–2006):  
Continuum

Uroš Rojko (1954):                
Tango I                                             
Tango II
Tango III

Bruno Mantovani (1974):      
chrono

Uroš Rojko:                            
Tango IV
Tango V

György Ligeti:
Hungarian Rock (Madžarski rock)

Uroš Rojko:
Balg-kann

NEJC GRM (1992) daje velik poudarek predvsem poustvarjanju novih del, s katerimi si prizadeva za uveljavitev harmonike kot koncertnega glasbila. V ta namen aktivno sodeluje s priznanimi skladatelji, katerih novonastala dela so stalnica na njegovih koncertnih programih. Poleg originalnih del za harmoniko se posveča v enaki meri delom mojstrov predvsem iz obdobij baroka in klasike. Grm je svojo glasbeno pot začel v Litiji, se preko Konservatorija za glasbo in balet podal na Akademijo za glasbo v razred Luke Juharta. V sklopu programa Erasmus+ se je izpopolnjeval na enoletnem izmenjalnem študiju na Sibelius Academy v Helsinkih pri prof. Veliju Kujali. Po zaključenem magistrskem študiju, opravljenem z odliko summa cum laude, je šolanje nadaljeval na specializiranem magistrskem študiju interpretacije sodobne glasbe na Akademiji za glasbo v Baslu pod mentorstvom Mika Svobode. Obenem pa je letos zaključil tudi mojstrski študij (Konzertexamen) na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu pri prof. Teodoru Anzellottiju.
Visoka šola za glasbo v Freiburgu ga je letos izbrala za predstavnika na Festivalu Rising Stars 2019 v Karlsruhu, kjer se je kot solist predstavil ob spremljavi orkestra Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz. Kot solist je nastopil tudi z Orkestrom Slovenske vojske, s Pihalnim orkestrom in z Godalnim orkestrom Akademije za glasbo. Redno sodeluje v različnih komornih sestavih, najbolj aktivno pa v duu Novum s saksofonistom Janom Gričarjem, v duu s čelistko Katarino Leskovar ter v Concept Store Quartetu. Grm je prvonagrajenec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj. Za svoje izredno glasbeno udejstvovanje je leta 2014 prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani.

DEJAN PEVČEVIĆ o sebi pravi: “Sem otrok Jugoslavije, rojen v zasneženi Ljubljani in od takrat živim pod Kamniško-Savinjskimi Alpami. Nekega dne sem iz radovednosti pogledal v gledališče in se zaljubil v odrske deske. Ta ljubezen me je peljala po akademijskem dvorcu od zvedavega študenta, preko diplomanta, do magistra umetnosti. Med študijem in po njem sem se profesionalno igral tako v institucionalnih igralnicah (MGL, SMG, SLGC, RTV SLO, APT, MGP, Mini teater, CD …) kot tudi izven njih (ŠKUC teater, GML, Flota, KUD France Prešeren, Glasbena matica itn.). Poklicno sem deloval doma in v tujini. Najbolj zanimive igre, med tistimi, ki vam jih lahko zaupam, so bile: zvedavost v monodrami Otročarije, varanje v gledališki predstavi Igra s pari, ples v Bariju, zavajanje v TV nanizanki Daleč je smrt, lebdenje v breztežnosti s predstavo G?, poetika Jesenskih serenad, ljubljenje v filmu Deževanje, vojskovanje za Osvoboditev Primorske, potem je tu še radijska igra Sveta Barbara, režija gibljivih slik, npr. film Adrenalinc ter ostale stvaritve (86). Višek časa in energije vlagam v vse, kar miga in giba, npr.: surfanje, prijateljevanje, vandranje po svetu, potapljanje v knjigo ali morje, hribolazenje, plesno migotalkanje ...”


Prihajajoči koncerti


Na sporedu


| | SEP 4 SRE
4. september 2019 20:00 Cerkev sv. Valburge v Valburgi

| | SEP 5 ČET
5. september 2019 20:00 Dvorec Bukovje v Dravogradu

| | SEP 6 PET
6. september 2019 20:00 Lavričeva knjižnica v Ajdovščini