ZBOROVSKI PEVCI ZA ZBOROVSKE PEVCE

Zborovski pevci za zborovske pevce, 5.4.2024

Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana
Tereza Podlogar, zborovodja
Tilen Bajec, klavir
*
Mešani mladinski pevski zbor Gimnazija Brežice
Simona Rožman Strnad in Dejan Jerončič, zborovodji


Spored:

Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana

Teja Bogdanova (1994): 
Zemlja (Črtomir Šinkovec)

Solisti: Zoja Žižek, Tina Hrastar, Jurij Rozman, Vinko Kosten

Tilen Slakan (1993): 
Pravi mi veter (Jakob Barbo)

Nana Forte (1981): 
Zvonovi (Oton Zupančič)

*krstna izvedba

Slovenska ljudska, prir. Samo Vovk (1989): 
Pastirče mlado

György Orbán (1947): 
O, Mistress Mine! (William Shakespeare)

Astor Piazolla (1921–1992), prir. O. Escalada / M. Peternel: 
Libertango

Klavir: Tilen Bajec

Mešani mladinski pevski zbor Gimnazija Brežice

Jure Robežnik (1933–2022): 
Mlade oči (Dušan Velkaverh)

Klavir: Dejan Jerončič

Johnny Clegg (1953–2019), Peter Gabriel (1950): 
Asimbonanga / Biko (Južna Afrika)

Klavir: Dejan Jerončič

Irska tradicionalna, prir. Mark Armstrong (1963): 
Down by the Salley Gardens

Violina: Katarina Petrič

Prospect iz Southern Harmony (1835),
prir. Stephen Paulus (1949–2014): 
The Road Home (Michael Dennis Brown)

Githe Christensen: 
A Summer's Over

Klavir: Dejan Jerončič

Rezijanska ljudska: 
Ta rozajanska citira

Violina: Katarina Petrič
Violončelo: Benjamin Ferk


Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana
Mešani mladinski pevski zbor Gimnazija Brežice

Nurit Hirsch (1942), prir. Tova Porot: 
El Haderech

John Rutter (1945): 
Glej ta naš svet (slov. prevod: I. Močnik)

Mary Lynn Lightfoot (1952): 
Exsultate! (Psalm 81)

Cerkveni napev iz Medgorij, prir. Lojze Lebič (1934): 
Upanje (Anica Černe)

Klavir: Tilen Bajec

Mojmir Sepe (1930–2020): 
Brez besed (Elza Budau)

Leo Mathisen (1906–1969), Erling Kullberg: 
To Be Or Not To Be (Erik Parker)

Klavir: Dejan Jerončič

Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana je jeseni leta 1989 ustanovila Glasbena mladina ljubljanska z namenom spodbuditi zanimanje za zborovsko glasbo med ljubljanskimi srednješolci in jim ponuditi možnost za prvo izobrazbo glasu. Zbor je uspešno postavil na noge njegov prvi dirigent Marko Vatovec. Leta 1991 je vodstvo pevcev prevzela Mihaela Pihler, nasledil pa jo je Matjaž Barbo. Jeseni leta 1993 je zbor prevzela dirigentka Urša Lah in pod njenim vodstvom je Veter postal eden najboljših slovenskih mladinskih pevskih sestavov. Od  septembra 2009 ga vodi Tereza Podlogar. Visoko kvaliteto zbora potrjujejo osvojene zlate plakete, prva mesta in posebne nagrade na  zborovskih tekmovanjih v domovini in tujini: v Celju (1995 in 1997), Neerpeltu v Belgiji (1996 in1998), Pohlheimu v Nemčiji (1999), Corku na Irskem (2000), Budimpešti (2001), Lindenholzhausnu v Nemčiji (2001), v Splitu (2002), Prevezi v Grčiji (2002 in 2004), Arnhemu na Nizozemskem (2005), Splitu (2006), Bratislavi (2007, 2012), Herceg Novem (2016), Riminiju in Pragi (2013, 2018, srebrna plaketa). V skladu z izobraževalnim poslanstvom zbora sestavljajo koncertni program skladbe različnih glasbenozgodovinskih stilnih obdobij, pomemben poudarek je na glasbi 20. stoletja in prvih izvedbah del mladih slovenskih skladateljev. Posebno pozornost namenjajo pevci slovenski ljudski glasbi, preko posameznih pesmi pa se seznanijo tudi z glasbenim izročilom drugih narodov. Občasno se zbor posveča tudi vokalno-inštrumentalnim delom. Poleg svoje redne koncertne dejavnosti nastopi Veter vsako leto na glasbenem dogodku Glasbene mladine ljubljanske, imenovanem Zborovski pevci za zborovske pevce, na katerem se ljubljanskemu občinstvu predstavijo mladinski pevski sestavi iz Slovenije in tujine. Zbor sodeluje tudi pri različnih kulturnih projektih, glasbeno-scenskih predstavah in na seminarjih za izobraževanje zborovodij.

Tereza Podlogar je diplomirala na Oddelku za glasbeno pedagogiko na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter zaključila študij orgel v razredu prof. Klausa Kuchlinga na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu. V študijskem letu 2002/03 se je v okviru študentske izmenjave izpopolnjevala na Visoki šoli za glasbo v Kölnu (orgle pri prof. T. Mechlerju, zborovsko dirigiranje pri prof. E. Metternichu). Na področju zborovskega dirigiranja se je dodatno izobraževala pri norveškem dirigentu Ragnarju Rasmussenu. Od leta 2005 do 2009 je vodila vokalno skupino Solalei, od leta 2004 do 2010 je bila članica in korepetitorka Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič, v sezoni 2009/10 pa je prevzela vodenje Mešanega mladinskega pevskega zbora Veter. Je tudi zborovodkinja Mladinskega pevskega zbora Glasbene šole Škofja Loka in Pevskega zbora Banke Slovenija. Poučuje orgle, klavir in nauk o glasbi v različnih glasbeno izobraževalnih ustanovah, kot organistka pa deluje v župniji Ljubljana Koseze.

*

Mešani mladinski pevski zbor Gimnazija Brežice
deluje na brežiški gimnaziji neprekinjeno enajsto šolsko leto pod vodstvom dveh zborovodij: prof. Dejana Jerončiča in prof. Simone Rožman Strnad. Sestavljajo ga dijaki od 1. do 4. letnika, redne vaje pa potekajo enkrat tedensko po pouku. Repertoar zbora se prilagaja trenutni zasedbi, obsega pa skladbe od slovenskih in tujih ljudskih ter umetnih skladb, do popevk in pop glasbe. Vsako leto v maju pripravijo letni koncert v Viteški dvorani brežiškega gradu, na katerega so lani povabili tudi MeMPZ Veter, s katerim so se družili na predhodnih pevski delavnici Slovenia Cantat. Decembra 2023 so se združili tudi v velikem projektu izbranih gimnazijskih zborov Potujoča muzika v Cankarjevem domu.  V rednem programu zbora so tudi dvodnevne intenzivne vaje, na katerih ustvarjajo program za območne revije, priložnostne nastope in letni koncert.  Navdušuje jih sodelovanje v različnih projektih samostojno ali z drugimi zbori. So zelo povezana in družabna ekipa, v kar se je lahko prepričati na njihovem instagramu, kjer redno objavljajo svoje dogodivščine.

Zborovodkinja Simona Rožman Strnad je diplomirala na Oddelku za glasbeno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru iz zborovskega dirigiranja, med študijem pa je pridobivala znanje in izkušnje kot pevka in korepetitorka pri zboru Carmina Slovenica. Po zaključenem študiju se je vrnila v Brežice in si z ustanovitvijo Mešanega pevskega zbora Viva Brežice uresničila željo po vodenju svoje zborovske zasedbe. Poučevala je na Glasbeni šoli Brežice in Gimnaziji Brežice, kjer je leta 2013 soustanovila Mešani mladinski zbor Gimnazije Brežice, ki ga vodi tudi danes. Od leta 1998 se kot vodja Območne izpostave Brežice pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti predaja ustvarjalnosti v kulturi. Udeležila se je številnih seminarjev in delavnic za zborovske dirigente. Na mednarodnem zborovskem tekmovanju In canto sul Garda 2001 v Rivi del Garda je prejela nagrado/štipendijo za najboljšega mladega dirigenta tekmovanja, na pevskem tednu (singing week) Europa Cantat v Ljubljani 2007 pa je bila asistentka v delavnici, ki jo je vodil priznani zborovski dirigent Gary Graden. V letu 2021 je bila članica mednarodne glasbene komisije za Festival Europa Cantat 2021. Je prejemnica mnogih priznanj na regijskih, državnih in  mednarodnih tekmovanjih za sestavo in izvedbo tekmovalnih programov ter posameznih skladb. Za izjemen prispevek pri razvoju zborovske glasbe v občini Brežice in širše je prejela zlato odličje Zveze kulturnih društev Brežice in najvišje priznanje Občine Brežice – oktobrsko nagrado za leto 2012.

Dejan Jerončič izhaja iz glasbene družine. Formalno glasbeno izobraževanje je pričel kot klarinetist. Po končanih GŠ in Gimnaziji v Tolminu je nadaljeval na SGBŠ Maribor in Pedagoški fakulteti v Mariboru. Od leta 2001 poučuje glasbeno umetnost na Gimnaziji Brežice, SIC-u in OŠ Pišece. Že od srednješolskih dni je vajen odra, saj je že takrat pričel nastopati z različnimi bendi. Bil je član več orkestrov, zborov, pa tudi drugih zasedb najrazličnejših glasbenih žanrov, v katerih je igral različne inštrumente. Čeprav se zadnja leta posveča pedagoškemu poklicu, ga na odru vseeno pogosto vidimo.


Prihajajoči koncerti

| | MAJ 8 SRE

Mladi mladim, 8.5.2024

Leonard Razboršek, violončelo · Lan Meden, saksofon 19:30, Kosovelova dvorana Cankarjevega doma
| | MAJ 17 PET

34. LETNI KONCERT

Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana 19:00, Velika dvorana KGBL OE Glasbena šola (Vegova ulica 7, Ljubljana)

Na sporedu


| | APR 5 PET
5. april 2024 19:00 Mestni muzej Ljubljana
Prostovoljni prispevki.

Povej naprej