ZVOKI MLADIH

Zvoki mladih, 21.3.2023

Nejc Zavratnik, saksofon
Neža Bregar, klavir
*
Urška Gutnik
, violina
Beata Ilona Barcza, klavir


Spored:

Tomaž Habe (1947):
Quasi Habanera

Thierry Escaich (1965):
Lutte (Boj)

Alfred Desenclos (1912–1971):
Preludij, kadenca in finale

Rudy Wiedoeft (1893–1940):
Saxophobia

*

Miha Nahtigal (1994):
Ne ouri ne sejaj

Francis Poulenc (1899–1963): 
Sonata za violino in klavir, FP 119
Allegro con fuoco
Intermezzo
Presto tragico

Maurice Ravel (1875–1937): 
Tzigane (Ciganka)

Nejc Zavratnik se je rodil leta 2005 v Mariboru kot četrti otrok v družini. Leta 2011 se je v Mariboru vpisal k predmetoma tolkala in blokflavta, leta 2013 pa k predmetu saksofon. V letih 2016 in 2017 se je udeležil  tekmovanja TEMSIG ter mednarodnih tekmovanj v Varaždinu in v Požarevcu. Na vseh je dosegel zlato priznanje. Leta 2018 je prejel prvo nagrado in osvojil prvo mesto na tekmovanju EMONA, prvo nagrado in prvo mesto na tekmovanju v Požarevcu, leta 2019 prvo mesto in naziv laureat za doseženih 100 točk na tekmovanju v Beogradu ter zlato priznanje in prvo mesto na TEMSIG-u. Leta 2017 so s komorno skupino 4sax  v kategoriji komornih skupin s pihali na TEMSIG-u dosegli zlato plaketo, na tekmovanju v Požarevcu pa dosegli prvo mesto in naziv laureat za doseženih 100 točk. Leta 2020 je šolanje nadaljeval na KGBL-u pri prof. Oskarju Lazniku. V drugem letniku je osvojil prvo mesto na tekmovanju Woodwind and Brass v Varaždinu, na državnem tekmovanju TEMSIG pa prejel zlato plaketo, drugo nagrado ter posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Letošnje leto je dobil zlato priznanje in tretjo nagrado na tekmovanju EMONA v kategoriji pihal. Rad se udeležuje raznih poletnih šol in seminarjev pri svetovno znanih saksofonistih.

Neža Bregar, rojena leta 1992 v Ljubljani, je pričela igrati klavir pri šestih letih. Leta 2017 je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Hinka Haasa. Zaposlena je kot korepetitorka na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, ob tem je leta 2020 zaključila drugi magistrski študij iz klavirskega dua v Gradcu. Od leta 2011 je v Klavirskem duu Scaramouche, skupaj s pianistko Nadjo Rus, prejemnica številnih nagrad na mnogih mednarodnih tekmovanjih. Poleg tega je tudi prejemnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo v Ljubljani. V klavirskem duu je z Orkestrom Opere SNG Maribor izvedla Koncert za dva klavirja in orkester F. Poulenca, z orkestrom EUYO pod taktirko Vasilija Petrenka pa Koncert za dva klavirja in orkester W. A. Mozarta. Za seboj ima številne komorne koncerte. Svoje znanje je izpopolnjevala pri več slovenskih in tujih profesorjih.

*

Urška Gutnik je violino začela igrati pri osmih letih v Glasbeni šoli Vrhnika pri Nini Demšar in Nastji Cajhen Rode. Junija 2022 je pod mentorstvom  prof. Žiga Branka diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, zdaj nadaljuje študij na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju v razredu prof. Antona Sorokowa. Je prvonagrajenka državnega tekmovanja TEMSIG 2021, mednarodnih tekmovanj Ars Nova in Fantast, na tekmovanju Mladi virtuozi 2021 v Zagrebu je prejela drugo nagrado in nagradi za najboljšo izvedbo caprica in virtuozne skladbe. Za izvedbo Sibeliusovega violinskega koncerta z Orkestrom Slovenske filharmonije ji je bila podeljena Prešernova nagrada Akademije za glasbo. Kot solistka je nastopila tudi s Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo, Simfoničnim orkestrom KGBL in Simfoničnim orkestrom Domžale - Kamnik. Izvedla je več recitalov v organizaciji Festivala Ljubljana, Glasbene mladine ljubljanske in Glasbene mladine Slovenije. Je tudi prejemnica certifikata EMCY (Evropsko združenje glasbenih tekmovanj za mlade). Svoje znanje redno izpopolnjuje na seminarjih pri profesorjih, kot so: Latica Honda-Rosenberg, Leonid Sorokow, Anton Sorokow, Igor Ozim, Stefan Milenković idr.

Madžarska pianistka Beata Ilona Barcza je magisterij zaključila na Univerzi v Pécsu na Akademiji za glasbo in vizualno umetnost. Med šolanjem se je udeležila mnogih tekmovanj, na katerih je osvojila številne prve nagrade. Kot pianistka je redno nastopala na recitalih v Narodnem gledališču Pécs, skupaj z odlično sopranistko Marianno Váradi. Ko je leta 2015 prejela štipendijo za študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Jasminke Stančul, se je preselila v Slovenijo. Kot pianistka je sodelovala na mojstrskih tečajih Vasilija Meljnikova, Žiga Branka, Roka Zgonca, Lane Trotovšek, Jake Stadlerja, Edite Garčević Koželj, Pie Brodnik, Marianne Váradi in Andreja Zupana. Rada sodeluje tudi s pevci, v Cankarjevem domu je bila članica komornega orkestra za predstave Snežne kraljice (Mathew King). V Slovenski filharmoniji je že večkrat nastopila v različnih sodobnih glasbenih projektih. Kot solistka je v spremstvu orkestra igrala na Madžarskem in v Italiji. V komornih zasedbah je koncertirala po Sloveniji, Avstriji, Švici, Hrvaški in Srbiji. Trenutno dela kot korepetitorka violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani.


Prihajajoči koncerti

| | SEP 1 PET

Draga srednješolka / srednješolec,

Mešani mladinski pevski zbor Veter 16:00, Krekov trg 2, Šentjakobsko gledališče, 2. nadstropje levo, vhod pri predoru
| | OKT 9 PON

Glasbena ulica, 9.10.2023

19:00, Velika dvorana KGBL OE Glasbena šola (Vegova ulica 7, Ljubljana)
| | OKT 18 SRE

Mladi mladim, 18.10.2023

19:30, Kosovelova dvorana Cankarjevega doma
| | OKT 24 TOR

Zvoki mladih, 24.10.2023

19:30, Rdeča dvorana Magistrata
| | OKT 25 SRE

Dobimo se, 25.10.2023

19:30, Rdeča dvorana Magistrata

Na sporedu


| | MAR 21 TOR
21. marec 2023 19:30 Rdeča dvorana Magistrata
Vstop prost.

Povej naprej