ZVOKI MLADIH

ZVOKI MLADIH, 26.10.2021

Obvezna rezervacija sedišča. Za rezervacijo pokličite: Glasbena mladina ljubljanska, od ponedeljka do petka od 9.00 do 18.00: 041/730-430 od 9.00 do 14.00: 01/426-84-71 e-pošta: gml.drustvo@siol.net Vstopnica bo na voljo od 19.00 dalje na prizorišču koncerta. Rezervacija poteče ob 19.25.

Lan Meden, saksofon
Irèn Seleljo, klavir
Katarina Kralj, violina
Tanja Šterman, klavir

Florent Schmitt (1870–1958):
Légende (Legenda) za altovski saksofon in orkester, op. 66

Klara Mlakar (1999):
Stardust (Zvezdni prah) za altovski saksofon in klavir

* krstna izvedba.

Frank Martin (1890–1974):
Balada za altovski saksofon in orkester

*

Pablo de Sarasate (1844–1908):
Caprice Basque (Baskovski capriccio) za violino in klavir, op. 24

César Franck (1822–1890):
Sonata za violino in klavir v A-duru
Allegretto ben moderato
Allegro
Recitativo – Fantasia: Ben moderato
Allegretto poco mosso

Lan Meden je svojo glasbeno pot pričel na GŠ Frana Gerbiča v Cerknici pri Jerneju Šmalcu. Izobraževanje je nadaljeval na KGBL v razredu Leva Pupisa in Jana Gričarja. Jeseni 2020 se je udeležil študijske izmenjave na Akademiji Sibelius v razredu Joonatana Rautiole. Leta 2016 se je udeležil tekmovanja TEMSIG, kjer je osvojil prvo mesto, zlato plaketo in posebno nagrado žirije. Aprila 2016 je na tekmovanju Woodwind&Brass v Varaždinu osvojil prvo mesto in prvo nagrado, marca 2017 pa je v Wroclawu na Poljskem na tekmovanju European Saxophone Forum osvojil drugo mesto. Marca 2018 je v duu z Valerio Kučan na tekmovanju TEMSIG osvojil drugo mesto, zlato plaketo in posebno priznanje žirije za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. Kot član Philia Saxophone Quarteta si je z zmago na tekmovanju Musica Juventutis prislužil koncert v Šubertovi dvorani v Dunajski koncertni hiši v sezoni 2020/21. Februarja 2019 je za izjemne študijske uspehe prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Od oktobra 2018 se izobražuje v razredu Michaela Krenna na Privatni univerzi za glasbo in umetnost na Dunaju. Lan Meden je štipendist Ministrstva za kulturo v Sloveniji.

Irèn Seleljo se je rodila leta 1987 v Užgorodu (Ukrajina) in se začela učiti klavir pod mentorstvom svoje matere, nato pa je študij nadaljevala pri Erzsèbet Belàk na Srednji glasbeni šoli St. Stephan (Budimpešta). Od leta 2006 do 2011 se je izobraževala na Akademiji za glasbo Liszt Ferenc (Budimpešta) pri profesorjih Attili Némethyju in Istvánu Gulyásu. Leta 2008 je Irén opravila semester na Bard Collegeu (ZDA), kjer je imela ure klavirja pri prof. Jeremyju Denku. Vedno je kazala močno zanimanje za komorno glasbo, spremljanje glasbenikov na tekmovanjih, avdicijah in recitalih. Po uspešnem magisteriju na akademiji kot solo pianistka in učiteljica je študij nadaljevala (instrumentalna spremljava) na Privatni univerzi za glasbo in umetnost na Dunaju v razredu profesorice Denise Benda. Irèn Seleljo je iskana komorna glasbenica, ki redno koncertira z različnimi instrumentalisti. Njen repertoar obsega številne klasične glasbene zvrsti, vendar je v zadnjih letih posebno pozornost namenila sodobni glasbi. Poleg koncertov s svojimi komornimi skupinami Duonarchie in Seleljo Duo je v vlogi solistke in komorne glasbenice nastopila na prestižnih festivalih in recitalih na Madžarskem, v Avstriji, Španiji, Sloveniji, Italiji, Romuniji in Čilu. Od leta 2013 je zaposlena na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Gradcu ter na Privatni univerzi za glasbo in umetnost na Dunaju.

*

Katarina Kralj (rojena 1997) je začela igrati violino pri sedmih letih v Glasbeni šoli Ljubljana Vič- Rudnik pri prof. Tatjani Špragar, po osnovni šoli pa nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri isti profesorici. Istočasno se je dve leti šolala pri prof. Ilji Grubertu v Portogruaru (Italija) v okviru mednarodne glasbene delavnice (Scuola di perfezionamento musicale). Po drugem letniku srednje šole je začela obiskovati tudi Univerzo za glasbo v Grazu (KUG), kjer je bila do konca srednješolske izobrazbe vpisana v pripravniški razred prof. Regine Brandstatter. Nato se je vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani v razred red. prof. Vasilija Meljnikova. Sedaj nadaljuje šolanje na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju v razredu prof. Ioane Cristine Goicea. Med izobraževanjem je prejela več kot 15 prvih in drugih nagrad na tekmovanjih, kot so: Ars Nova, Temsig, Sremska Mitrovica, Varallo, Mladi virtuozi Zagreb, Novi Sad. Večkrat je pomagala pri različnih projektih Simfoničnega orkestra RTV Slovenja. Leta 2019 in 2020 je bila članica Mediteranskega mladinskega orkestra, od leta 2020 pa je redna članica Evropskega mladinskega orkestra (EUYO). Zaradi omenjenih orkestrov je imela priložnost igrati v koncertnih dvoranah, kot so: Konzerthaus Berlin, Konzerthaus Bozen, Elbpharmonie Hamburg, Opera Comique Paris idr. Med izobraževanjem se je udeležila tudi veliko seminarjev pri različnih mednarodnih profesorjih.

Tanja Šterman je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani leta 1995 v razredu profesorice Dubravke Tomšič Srebotnjak. Po diplomi se je dve leti izpopolnjevala v klavirju in komorni igri na Visoki šoli za glasbo v Budimpešti. Leta 2001 je zaključila specializacijo na AG v Ljubljani pod mentorstvom Dubravke Tomšič Srebotnjak. Svoje znanje je izpopolnjevala tudi na mednarodnih mojstrskih tečajih pri znanih profesorjih (K. H. Kammerling, A. Valdma, L. Brumberg, J. Lateiner, A. Jenner).V času študija je prejela eno prvo in dve drugi nagradi na tekmovanjih mladih glasbenikov Slovenije. Leta 1993 je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Za seboj ima številne samostojne recitale in komorne koncerte. Kot solistka je trikrat nastopila z Orkestrom Slovenske filharmonije (Saint-Saens, Beethoven, Rahmaninov), leta 1994 pa tudi s Komornim orkestrom iz Padove.

| | OKT 27 SRE

MLADI MLADIM, 27.10.2021

Taja Rijavec, harfa · Trobility kvintet 19:30, Klub Cankarjevega doma

OPERNO POPOTOVANJE OD BAROKA DO MUZIKALA

Simfonični orkester RTV Slovenija RTV Slovenija 11:00, Gallusova dvorana Cankarjevega doma

OPERNO POPOTOVANJE OD BAROKA DO MUZIKALA

Simfonični orkester RTV Slovenija RTV Slovenija 13:00, Gallusova dvorana Cankarjevega doma

ZVOKI MLADIH, 9.11.2021

Ana Mir, rog · Manca Rupnik, violina · Patrick Leung, klavir 19:30, Rdeča dvorana Magistrata
| | NOV 16 TOR

OB KLAVIRJU, 16.11.2021

Jan Pušnik, klavir · Darko Arsov, klavir 19:30, Slovenska filharmonija, dvorana Slavka Osterca

| | OKT 26 TOR
26. oktober 2021 19:30 Rdeča dvorana Magistrata
Vstop prost - rezervacija sedišča.

Povej naprej