ZVOKI MLADIH

Zvoki mladih, 30.1.2024

Kika Szomi Kralj, klarinet
Stanislav Krutilov, klavir
*
Marija Terezija Kolman, violina
Sae Lee, klavir


Spored:

Darius Millhaud (1892–1974): 
Sonatina za klarinet in klavir, op. 100
Très rude
Lent
Très rude

Uroš Krek (1922–2008):
Sonatina za klarinet in klavir
Andantino amoroso
Lento alegico
Vivace capriccioso

Jules Semler-Collery (1902–1988):
Rêverie et scherzo za klarinet in klavir

*

Johannes Brahms (1833–1897):
Sonata violino in klavir št. 3 v d-molu, op. 108
Allegro
Adagio
Un poco presto e con sentimento
Presto agitato

Milko Lazar (1965):
Sonata št. 2 za violino in klavir iz 4 Reasons
Prvi in drugi stavek

Fritz Kreisler (1875–1962):
Recitativ in scherzo - caprice, op. 6 

Kika Szomi Kralj (rojena 2005) je pričela svojo glasbeno pot pri petih letih v Glasbeni šoli Domžale. Z devetimi leti je začela obiskovati pouk klarineta pri profesorju Karlu Leskovcu, nato pa nadaljevala pri profesorju Dimitriju Ledererju. Je prejemnica dveh prvih nagrad ter ene druge nagrade na tekmovanju mladih glasbenikov TEMSIG, leta 2018, 2019 in 2020 pa se je predstavila kot solistka s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Po končani osnovni šoli je nadaljevala študij na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer obiskuje 3. letnik v razredu profesorja Jožeta Kotarja. V času igranja se je udeleževala državnih in mednarodnih tekmovanj, kot so: Ohrid Pearls (2019), Festival Emona (2018, 2023), tekmovanje Davorin Jenko v Beogradu (2020, 2023), tekmovanje Woodwind&Brass Varaždin (2023), in prejela številne prve nagrade ter zlate plakete. Igranje klarineta je v času osnovnošolskih in srednješolskih let  izpopolnjevala pri priznanih profesorjih, kot so: Nicholas Cox, Nuno Pinto, Jean-Marc Fessard, Milan Milosević, Andreas Schablas, Jeremy Reynolds, Andrew Marriner, Massimiliano Miani in drugi. 

Pianist Stanislav Krutilov je srednjo glasbeno šolo z odliko končal v rodni Samari v Rusiji, kjer je kot solist večkrat nastopal s tamkajšnjimi simfoničnimi orkestri: s filharmonijo, z opero in orkestrom samarske srednje glasbene šole. Stanislav Krutilov je večkratni dobitnik nagrad na klavirskih tekmovanjih v Samari, najbolj odmevni sta nagradi na tekmovanju za najboljšo izvedbo koncerta z orkestrom (2001) ter na tekmovanju Muravjova (2003). Študij je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je v razredu zasl. prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak diplomiral z najvišjo oceno summa cum laude. V sezoni 2008 je z Orkestrom RTV Ljubljana pod taktirko dirigenta En Shaa izvedel Koncert za klavir in orkester Aleksandra Skrjabina in za izvedbo prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo.

*

Marija Terezija Kolman je svoje glasbeno izobraževanje začela na Glasbeni šoli Laško-Radeče v razredu prof. Lucije Kovačič. Nadaljevala je na Umetniški gimnaziji v Celju v razredu prof. Barbare Komadina. Po končani srednji stopnji se je vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer bo letos diplomirala v razredu prof. Vasilija Meljnikova. Že od vsega  začetka se udeležuje državnih in mednarodnih tekmovanj. Prejela je tri srebrne nagrade na tekmovanju TEMSIG, dve tretji nagradi na tekmovanju Antonio Salieri v Legnanu, drugo nagrado na online tekmovanju Idrijska čipka in tretjo nagrado na tekmovanju International North Competition. Sodeluje tudi v različnih komornih zasedbah in orkestrih. Izobraževala se je na mojstrskih tečajih pri domačih in tujih prizanih profesorjih, kot so: V. Balžalorsky, H. Fister, A. Provotorov, M. Fleischman, L. Trotovšek in drugi.

Sae Lee (Japonska) je ena najbolj iskanih kolaborativnih pianistk svoje generacije. "Njena sposobnost subtilne interakcije z glasbeniki, izjemno obvladovanje instrumenta in vrhunski umetniški nivo začarata občinstvo” (časopis Mainichi). Pianistka Sae Lee je po študiju na Šoli za glasbo Toho Gakuen v Tokiu z odliko diplomirala iz klavirja in komorne glasbe na Pariškem glasbenem konservatoriju pri Michelu Beroffu in Ericu Le Sageu. Nastopila je na odrih pomembnih festivalov in dogodkov: na Klavirskem festivalu Enghien (Francija), na mednarodni konferenci Nevada-Semipalatinsk pod pokroviteljstvom kazahstanske vlade in UNESCA ter v televizijskem programu japonske nacionalne televizije NHK Classic Club. Kot solistka je koncertirala s Sofijsko in Plevensko filharmonijo, z Orkestrom Musica Collegia mesta Kojima, s Filharmoničnim orkestrom Kansai, z Orkestrom Opus sinfonia iz Osake in Orkestrom Slovenske filharmonije, s katerim je izvedla Simfonijo Turangalîla O. Messiaena. Umetniško sodeluje z baletnimi plesalci svetovnega slovesa, kot so: Aurélie Dupont (direktorica in prva balerina Baleta Pariške nacionalne opere), Kevin O’Hare (direktor londonskega Kraljevega baleta) in Rachel Beaujean (umetniška direktorica Nizozemskega nacionalnega baleta). Je prvonagrajenka več tekmovanj, med njimi mednarodnih klavirskih tekmovanj Città di Padova in Albert Roussel ter tekmovanj komorne glasbe Fnapec v Franciji, Carlo Soliva v Italiji in Cidade de Alcobaça na Portugalskem. Za seboj ima solistične recitale in sodelovanja z orkestri ter komornimi zasedbami po Evropi in na Japonskem. Zaposlena je na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.


Prihajajoči koncerti


Na sporedu


| | JAN 30 TOR
30. januar 2024 19:30 Rdeča dvorana Magistrata

Povej naprej